Tratamentul de canal este necesar atunci când pulpa dentară este inflamată sau infectată. Există mai multe situații (cariile profunde, obturațiile mari, traumele dentare, ciobirea dinților sau lucrările stomatologice incorect adaptate) care necesită uneori efectuarea unei intervenții endodontice. Altfel spus, atunci când avem dureri dentare, este necesar să apelăm la medicul endodont pentru parcurgerea unei terapii la nivelul canalului radicular.
Dintre situațiile enumerate anterior, cariile sunt de cele mai multe ori cauza principală. Totul pornește de la bacteriile patogene din cavitatea bucală care contribuie la demineralizarea smalțului, iar ulterior la apariția cariilor.
Scopul unui tratament de canal este de a salva un dinte grav deteriorat sau infectat. Pentru a înțelege tratamentul endodontic, este nevoie să aflați câteva informații despre anatomia dintelui. În interiorul dintelui, sub stratul dur de smalț și de dentină, se află un țesut moale numit pulpă. Spațiul în care se află camera pulpară conține vasele de sânge, nervii și țesutul conjunctiv. Aceasta se extinde de la coroana dintelui, până la vârful rădăcinilor, unde se conectează cu țesuturile din jurul canalelor radiculare.
Pulpa are rolul de a dezvolta țesuturile dure din jurul dintelui și este foarte importantă în perioada de creștere și dezvoltare a acestuia. De asemenea, pulpa asigură vitalitatea corespunzătoare îndeplinirii funcțiilor masticatorie, glutiție, fonetică, estetică etc.
În timpul unui tratament endodontic, pulpa infectată se îndepărtează. Chiar și în această situație, dintele își menține funcțiile, pentru că este hrănit de țesuturile din jurul rădăcinii. Prin urmare, este foarte important ca tratamentul de canal să se efectueze eficient, deoarece în sens contrar există riscul pe viitor de a recidiva infecția.
Doctorul nostru specialist în endodonție microscopică, Sebastian Lupu, deține o colecție impresionantă de cazuri clinice rezolvate cu succes. De-a lungul timpului i-a plăcut să împărtășească pasiunea sa pentru ENDO, motiv pentru care a fost încurajat să lanseze noul proiect EndoLearning - cursuri de endodonție. Totodată, atenția la detalii și latura sa perfecționistă l-a determinat la începutul carierei sale să doteze cabinetul stomatologic cu un microscop endodontic. Această tehnologie de magnificare a adus un plus de precizie, claritate și acuratete la fiecare caz clinic în parte. "Îmi place să lucrez diferit, cu pasiune. Diferit prin felul în care integrez pacienții într-o experiență plăcută și cel prin care îi ajut să observe toate beneficiile uimitoare pe care medicina dentară profesionistă le aduce în viețile lor. Acesta este mesajul prin care vreau să inspir fiecare cursant: aplicarea serviciilor endodontice într-un mod diferit." - Dr. Lupu Sebastian
În urma diagnosticului pus în baza radiografiilor și a examinării clinice, medicul stomatolog va hotarî dacă veți avea sau nu nevoie de un tratament endodontic.
După efectuarea tratamentului endodontic, va fi nevoie de o altă programare la medicul stomatolog pentru procedura de "îmbrăcare" a dintelui, prin diferite modalități de restaurare. Astfel, dintele va fi protejat și va deveni funcțional pentru o perioadă lungă de timp.
În urma diagnosticului pus pe baza radiografiilor și a examinării clinice, medicul stomatolog va hotarî dacă veți avea sau nu nevoie de un tratament endodontic.