Fațetele dentare – Soluția ideală pentru un zâmbet spectaculos!

fațete dentare

Fațetele dentare, cunoscute și ca fațete din porțelan sau compozit, reprezintă o metodă avansată de tratament restaurativ și fac parte din aria cosmeticii dentare. Sunt soluția ideală pentru persoanele care doresc să dobândească un zâmbet strălucitor!

 

Fațetele dentare reprezintă modalitatea cea mai conservativă (minim-invazivă) de tratare a problemelor inestetice ale dinților frontali.

Fațetele dentare pot fi realizate din ceramică sau oxid de zirconiu în laboratoare dotate cu tehnologia CAD-CAM System. Fațetele se aplică pe partea exterioară a dintelui pentru a aduce o îmbunătățire în ceea ce privește culoarea, poziția și lungimea dinților, oferind totodată un aspect natural. Procedurile folosite la aplicarea acestora sunt cimentarea adeziva cu compozit fotopolimerizabil. Durata de viață a tratamentului cu fațete dentare ceramice este de până la 15 ani.

Acest tip de tratament dentar reprezintă o alternativă a coroanelor din porțelan sau zirconiu. Cele din urmă sunt însă mai invazive, pierderea de țesut dentar rezultată în urma șlefuirii fiind însă mai mare.

Ce probleme stomatologice pot corecta fațetele dentare?

Aplicarea fațetelor dentare este deseori denumită și „ortodonție instantanee”, deoarece poate rezolva printre alte afecțiuni dentare și probleme de aliniere a dinților:

✓ spațiile interdentare;

✓ dantura strâmbă;

✓ dinți ciobiți;

✓ dinți pătați sau decolorați;

✓ alte aspecte inestetice.

Fațetele dentare pot îmbunătăți aspectul dinților, dar nu pot realinia maxilarul și nici nu pot îmbunătăți malpozițiile dentare accentuate. În aceste cazuri este recomandat să consultați un medic ortodont.

Ești un bun candidat pentru fațetele dentare?

Fațetele dentare nu sunt potrivite pentru oricine. Prepararea dintilor nu este o procedura reversibilă deoarece presupune ca o parte mica din structura dintelui să fie îndepărtată pentru a se obține rezultatul dorit. Doar prin intermediul unei examinări, medicul stomatolog poate determina dacă tratamentul cu fațete dentare este o opțiune sau nu.

Tratamentul cu fațete dentare nu se poate aplica dacă se întâlnesc următoarele situații clinice:

✓ dinți nesănătoși: cariile dentare și afecțiunile gingivale trebuie să fie tratate înainte de aplicarea fațetelor;

✓ dinți slabi: dacă o bună parte din structura naturală a dintelui lipsește, acesta va avea nevoie de o coroană dentară, pentru o rezistență sporită;

✓ dinți cu o cantitate insuficientă de smalț: acest tip de tratament restaurativ este mai eficient dacă aplicarea se face direct pe smalțul dentar;

✓ persoane fără ocluzie stabilă;

✓ dinți foarte strâmbi.

Care sunt alternativele fațetelor dentare?

O alternativă a fațetelor dentare este tratamentul restaurativ cu rășina compozită. Compozitul este o substanță restaurativă versatilă, universală. Are rolul de a completa/umple dinții pentru a le oferi o formă și o culoare cât mai naturale.

Ce se întâmplă pe durata tratamentului dentar?

Tratamentul presupune 4 întâlniri cu medicul specialist în cadrul cărora se obțin: diagnosticarea și planificarea tratamentului, simularea digitală, șlefuirea, amprentarea și cimentarea finală.

Scopul primei consultații este acela de a se face un plan de tratament, pe baza nevoilor și dorințelor pacienților. În cadrul acestei prime întâlniri, medicul specialist îi va acorda pacientului cât timp va fi necesar pentru ca acesta să înțeleagă propria situație clinică și obiectivele acesteia.

A doua etapă a tratamentului constă în proiectarea designului zâmbetului cu ajutorul tehnologiei Digital Smile Design (DSD). Aceasta presupune crearea unei simulări digitale cu noua dantură. Astfel, vei putea vizualiza cum va fi dantura ta înainte de a începe tratamentul dentar efectiv.

Prin intermediul DSD-ului, medicul specialist are posibilitatea de a stabili cu mai multă precizie alinierea și simetria dinților, astfel încât rezultatul final să fie un zâmbet perfect.

Procesul de pregătire a dintelui presupune șlefuirea acestuia pentru a se putea aplica fațeta dentară. De obicei, se elimină aproximativ jumătate de milimetru din dinte, fiind cazuri în care poate fi necesară anestezia locală.

Următorul pas este repreentat de înregistrarea unei amprente care se trimite la laborator pentru fabricarea fațetelor. Acest pas poate dura câteva zile, funcție de complexitatea coloristica a dintilor și a fațelelor respective. În eventualitatea în care este vorba de o situație clinică mai gravă, se pot aplica fațete dentare temporare, la costuri suplimentare.

Când fațetele sunt gata, medicul  le aplică pe rând, pentru a verifica armonia între formă și culoare, fiind acordată o atenție deosebită culorii. În acest pas, culoarea fațetelor poate fi ajustată ușor cu nuanța cimentului utilizat.

Cum se întrețin fațetele dentare?

La început veți parcurge o perioadă de acomodare cu “noii” dinți, de aproximativ una sau două săptămâni. Va trebui zilnic să îi periați și să-i curățați cu ața dentară. Ulterior, va fi nevoie de o altă consultație în cadrul căreia medicul stomatolog va efectua un “follow-up” tratamentului dentar.

Fațetele dentare se pot rupe sau ciobi dacă nu sunt îngrijite corespunzător. Pentru a spori longevitatea acestora, trebuie să respectați un program optim de îngrijire orală, inclusiv revenirea la cabinet, o dată la 4 luni, pentru detartraj. De asemenea, trebuie să evitați să mușcați obiecte tari precum gheața sau nucile.

Contactează medicul, AICI !

Lăsați un comentariu